Rynkor och fina linjer

Rynkor är en oundviklig del av att bli äldre. Liksom en rad andra faktorer som skyndar på deras utveckling. Men det finns metoder för att både förebygga uppkomsten av och dämpa rynkor och fina linjer.

Översikt

RI takt med att vi åldras och utsätter vår hud för olika yttre och inre påfrestningar bildas linjer, rynkor och till slut djupare veck. När vi blir äldre minskar också halterna av de ämnen i huden som håller den mjuk och smidig. Till exempel kollagen, elastin och hyaluronsyra. Hos en ung hud bidrar en hög halt av kollagen och elastin till att upprätthålla hudens struktur och därmed hålla den slät och fast.
Huden förlorar sin fasthet
Med tiden accelererar åldrandeprocessen. Det är inprogrammmerad i våra gener. Och tillsammans med yttre påfrestningar som till exempel solexponering påverkas hudens utseende. Den förlorar successivt sin fasthet och linjer och rynkor uppkommer.

En annan viktig faktor vid bildandet av linje och rynka är minskad produktion av hyaluronsyra. Det är ett bindande ämne som omger cellerna och ger huden dess ungdomliga, släta utseende. Minskningen av detta ämne, som finns naturligt i huden, får hudens struktur att förlora sin fulla och fasta känsla och gör den mer mottaglig för rynkor.

Rynkbehandling – ta bort rynkor

Rynkor är en oundviklig del av att bli äldre. Men det finns också andra faktorer som skyndar på deras utveckling. Solexponering, rökning och torr hud är de främsta faktorerna. Åldrandet kan vi inte stoppa. Och de andra faktorerna är svåra att undvika helt. Men det finns metoder för att både förebygga uppkomsten av och dämpa rynkor och fina linjer.